Οι παραλίες της Πάρου

Δείτε τα αξιοθέατα της Πάρου


Εκκλησία Παναγία Εκατονταπυλιανή

Εκκλησία Παναγία Εκατονταπυλιανή


Η Εκκλησία Παναγία Εκατονταπυλιανή, είναι το πιο γνωστό αξιοθέατο της Πάρου, και ένα από τα παλαιότερα και πιο σημαντικά παλαιοχριστιανικά μνημεία στην Ελλάδα.

Αξίζει να την επισκεφθείτε για να θαυμάσετε τις σπάνιες βυζαντινές εικόνες, το Βυζαντινό Μουσείο καθώς και τα ερείπια του αρχαίου ναού πάνω στον οποίο χτίστηκε η εκκλησία.

Μέσα στου αιώνες, πολλοί μύθοι έχουν συνδεθεί με αυτή την εκκλησία , όπως εκείνος της Αγίας Θεοκτίστης που έζησε και πέθανε εδώ και της οποίας το αποτύπωμα μπορεί κανείς να δει στο εσωτερικό της εκκλησίας.

H εκκλησία χτίστηκε τον 6ο αιώνα π.Χ από τον Βυζαντινό αυτοκράτορα Κωνσταντίνο.

Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες

Η κοιλάδα με τις Πεταλούδες


Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Παροικίας, βρίσκεται η κοιλάδα με τις πεταλούδες.

Πρόκειται για ένα βιότοπο με μία μικρή πηγή, που καλύπτεται από πυκνή βλάστηση. Κυπαρίσσια, πλατάνια, πικροδάφνες, χαρουπιές και οπωροφόρα δέντρα.

Ο χώρος αυτός είναι ιδανικός για την πεταλούδα Tiger moth.

Μία καφε-κίτρινη πεταλούδα με λίγο μαύρο και λευκό και δύο πορτοκαλοκόκκινα πίσω φτερά, που φαίνονται όταν πετάει.

Οι πεταλούδες μαζεύονται στη συγκεκριμένη περιοχή τον Ιούνιο και "εξαφανίζονται" τον Αύγουστο.

Αυτό γιατί, το Σεπτέμβριο τα θηλυκά αναζητούν θαμνώδεις περιοχές όπου εναποθέτουν τα αυγά τους και μετά πεθαίνουν.

Αρχαία Λατομεία

Αρχαία Λατομεία


Στα ανατολικά του πολύ γραφικού οικισμού με το όνομα Μαράθι, συναντάμε τα αρχαία λατομεία μαρμάρου.

Από εδώ εξορυσσόταν το ξακουστό παριανό μάρμαρο ή αλλιώς «λυχνίτης», γιατί η διαδικασία εξόρυξης του γινόταν μέσα από βαθιές στοές υπό το φως των λύχνων.

Στην εμπορία του μαρμάρου αυτού στηρίχθηκε η οικονομική ευμάρεια του νησιού σε όλες τις ιστορικές περιόδους, καθώς διέθετε ιδιαίτερη διαύγεια και διαφάνεια που επέτρεπε στο φως να φθάσει σε βάθος 3,5 εκατοστών.

Αρχαίο Νεκροταφείο

Αρχαίο Νεκροταφείο


Νεκροταφείο ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος έφερε στο φως η πρόσφατη αρχαιολογική σκαπάνη (1983).

Η ύπαρξη πολλών τάφων διαφορετικού είδους από διαφορετικές εποχές δείχνει ότι το νεκροταφείο χρησιμοποιήθηκε για μεγάλο χρονικό διάστημα (από τον 8ο αιώνα π.Χ μέχρι τον 3ο αιώνα μ.Χ).

Σημαντικό εύρημα είναι ένας ομαδικός τάφος («πολυάνδριο») της γεωμετρικής περιόδου, που είναι και ο μοναδικός που έχει βρεθεί στο χώρο του Αιγαίου.

Σήμερα ο χώρος λειτουργεί ως αρχαιολογικό πάρκο στο εκθετήριο του οποίου μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει πολλά ευρήματα.

Δήλιο

Δήλιο


Πάνω σε λόφο βόρεια της Παροικιάς και απέναντι από τη Δήλο χτίζεται στις αρχές του 5ου αιώνα ένα λατρευτικό κέντρο προς τιμή του Απόλλωνα του Δήλιου.

Στον χώρο του κέντρου αυτού υπάρχει ένας βωμός, ένας ναός αφιερωμένος στην αδελφή του Απόλλωνα, την Αρτέμιδα, και ένα μικρό μέρος για συμπόσια.

Στην περιοχή αυτή επίσης εντοπίστηκε κυκλαδικό νεκροταφείο.

Ασκληπιείο

Ασκληπιείο


Σε μια από τις πιο όμορφες τοποθεσίες στην Πάρο, με καταπληκτική θέα προς το ανοιχτό Αιγαίο, βρίσκονται τα ερείπια του ναού, που ήταν αφιερωμένος στον Ασκληπιό, το θεό της Ιατρικής.

Το Ασκληπιείο, είναι σκαρφαλωμένο στο λόφο της Αγίας Άννας, αποδεικνύοντας, για μία ακόμη φορά ότι οι αρχαίοι Έλληνες, δεν έχτιζαν τυχαία τα λατρευτικά ιερά τους, αλλά επέλεγαν πάντοτε την πλέον ιδανική θέση.

Κυκλαδίτικη Λαογραφία Μπενέτου Σκιαδά

Κυκλαδίτικη Λαογραφία Μπενέτου Σκιαδά


Επισκεφθείτε την καταπληκτική Κυκλαδίτικη Λαογραφία του Μπενέτου Σκιαδά, όπου με απαράμιλλη τέχνη και μαστοριά έχει φιλοτεχνήσει την ιστορία των Κυκλάδων σε μεγάλες μινιατούρες πλοίων και σημαντικών κτιρίων.

Βρίσκεται στην Αλυκή της Πάρου, κοντά στο αεροδρόμιο, στο κτήμα ‘Σκορπιός’.

Η Κυκλαδίτικη Λαογραφία του Μπενέτου Σκιαδά είναι ένα από τα πιο αξιόλογα μουσεία στην Ελλάδα. Αξίζει πραγματικά να το επισκεφθείτε.

Λαϊκό μουσείο πολιτισμού του Αιγαίου

Λαϊκό μουσείο πολιτισμού του Αιγαίου


Το Μουσείο Λαϊκού Πολιτισμού τού Αιγαίου βρίσκεται στις εγκαταστάσεις του Lefkes Village και έχει σαν στόχο προσεγγίζοντας τον Λαϊκό Πολιτισμό του Αιγαίου μέσα από τα εκθέματα της καθημερινής ζωής και των παραδοσιακών επαγγελμάτων να ανακαλύψουμε ένα κόσμο που σε δύσκολες συνθήκες κατόρθωσε να ζει σε αρμονία με το περιβάλλον του, σεβόμενος την φύση και τον άνθρωπο.

Τα εκθέματα του μουσείου εξω από την αισθητική τους αξία και τους συμβολισμούς τους αντικατοπτρίζουν την εξέλιξη της σκέψης και του πολιτισμού και είναι χωρισμένα σε θεματικές ενότητες: - ο χώρος των πετρωμάτων (οψιδιανός, βαρυτινη, περλίτης , καολίνη, μάρμαρα κ.λ.π.), - ο χώρος της σιδηρουργίας (εργαλεία, εξαρτήματα οικοδομής, κάγκελα βεραντών), - ο χώρος της αγγειοπλαστικής (πιθάρια, στάμνες, τσουκάλια απ' όλα τα νησιά του Αιγαίου) - ο χώρος των επίπλων που καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του Μουσείου και περιλαμβάνει έπιπλα από όλα τα κοινωνικά περιβάλλοντα και περιοχές του Αιγαίου - ο χώρος των παραδοσιακών καλλιεργειών (αμπέλι, σιτάρι) και ο χώρος της αιγαιοπελαγίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής με μια σειρά κατατοπιστικών σχεδίων.

Στον χώρο του Μουσείου παρουσιάζονται κάθε χρόνο σχετικές θεματικές φωτογραφικές εκθέσεις.

Μυκηναϊκή Ακρόπολη και Μυκηναϊκό Οικισμός στις Κουκουναριές της Πάρου

Μυκηναϊκή Ακρόπολη και Μυκηναϊκό Οικισμός στις Κουκουναριές της Πάρου


Στην περιοχή Κουκουναριές της Πάρου με τους περίεργους γρανιτένιους σχηματισμούς, η αρχαιολογική σκαπάνη ανακάλυψε έναν Μυκηναϊκό οικισμό και μια Μυκηναϊκή ακρόπολη.

Η παρουσία Μυκηναίων στο νησί επιβεβαιώνει και τους μύθους της Πάρου τους σχετικούς με τον Ηρακλή.

Σύμφωνα με του αρχαιολόγους ο οικισμός καταστράφηκε από πυρκαγιά και εγκαταλείφτηκε για μερικά χρόνια.

Ξανακατοικήθηκε για λίγο το 1100 π.Χ, ενώ μια νέα πόλη δημιουργήθηκε στην ίδια θέση την γεωμετρική περίοδο, οπότε και χτίστηκε ναός αφιερωμένος στη θεά Αθηνά.

Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου

Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο της Πάρου


Ένα πάρκο στην Πάρο που απευθύνεται στους λάτρεις της φύσης και του πολιτισμού. Επισκεφθείτε το!

Το Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου ιδρύθηκε το 2009 με σκοπό να γίνει ένας σύγχρονος εναλλακτικός χώρος αναψυχής και να αναδείξει τη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη Δέτη, μιας ιστορικά πλούσιας περιοχής, αφού περιλαμβάνει έναν προϊστορικό οικισμό, το μεταβυζαντινό μοναστήρι του Αϊ Γιάννη και απομεινάρια της έδρας του ρωσικού στόλου που βρισκόταν στη χερσόνησο κατά τη διάρκεια του Α’ Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768 -1774).

Συγχρόνως αποτελεί σημαντικό πόλο έλξης επισκεπτών και φυσιολατρών, αφού είναι μια απείρου φυσικού κάλλους περιοχή.

Στο Πάρκο (800 στρέμματα, ιδιοκτησίας Δήμου Πάρου), μπορείτε να βρείτε : - οργανωμένες και μη παραλίες, - ένα πετρόχτιστο αναψυκτήριο, - σινεμά, - αμφιθέατρο για συναυλίες/παραστάσεις (700 θέσεων) όπου και διοργανώνεται το ετήσιο θερινό φεστιβάλ, - ημιυπαίθριο εκθεσιακό χώρο, - δίκτυο περιπατητικών μονοπατιών 7χλμ., - πάρκιγκ 300 θέσεων.

Λόφος Κεφάλου

Λόφος Κεφάλου


Ανατολικά της Μάρπησσας υψώνεται ο λόφος του Κεφάλου με το μοναστήρι του Αγίου Αντωνίου (16ος αι.) στην κορυφή.

Ο λόφος του Κεφάλου είναι ένας από τους πιο κομψούς και γεωμετρικούς λόφους της Πάρου σε σχήμα κώνου και πρόκειται για μη ενεργό ηφαίστειο (ο κρατήρας του βρίσκεται κάτω από την αγία τράπεζα της μονής).

Οι πέτρες και τα βράχια του έχουν σχηματισθεί από λαβα, έχουν ηφαιστειογενή μορφή και περιέχουν σίδηρο.

Λόφος του Κάστρου

Λόφος του Κάστρου


Κάστρο που χτίστηκε από τον ενετό δούκα της Νάξου, Σανούδο, το 13ο αιώνα πάνω στα απομεινάρια αρχαίων ναών (τρεις αρχαϊκούς και δύο κλασσικούς), δεσπόζει στην κορυφή του λόφου.

Δίπλα του αποκαλύφθηκε τμήμα του πρωτοκυκλαδικού οικισμού.

Η περιοχή του Κάστρου είναι εμπλουτισμένη από μικρά εκκλησάκια, πολλά από τα οποία είναι ενσωματωμένα στα τείχη, όπως η Παναγία του Σταυρού (1514), η Αγία Άννα, ο Άγιος Μάρκος, ο Άγιος Στυλιανός και ο εκπληκτικός σε αρχιτεκτονική ναός του Αγίου Κωνσταντίνου με στεγασμένο προαύλιο και καταπληκτική θέα προς την θάλασσα, ένας από τους ωραιότερους στο Αιγαίο.